Butikstyverier på højeste niveau i over tyve år
Antallet af butikstyverier i dansk detailhandel nåede i første kvartal i år et hidtil uset niveau - men hvis man som erhvervsdrivende i detailbranchen gik og håbede på, at udviklingen ville vende i andet kvartal, er det netop blevet modbevist.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
For andet kvartal er der blevet indrapporteret 6134 butikstyverier - og det er en stigning på to procent, når der er korrigeret for sæsonudsving, skriver Danmarks Statistik.
- Det er dybt bekymrende, at vi nu gennem så lang tid har set en stigende tendens i butikstyverier, uden politikerne og myndighederne er kommet på banen med nye tiltag for at stoppe og vende den kedelige udvikling, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, der er fagchef i Dansk Erhverv, til Dagligvarehandlen.
På blot halvandet år er antallet af indrapporterede butikstyverier steget med 64 procent - og det er særligt på tre områder i detailhandlen, at butikstyverierne er udbredte.
Hele 71 procent af alle butikstyverier fra andet kvartal i år er således indrapporteret fra enten købmænd, supermarkeder eller mejerier.
Tipunktsplan
Hos De Samvirkende Købmænd, som repræsenterer en stor andel af de erhvervsdrivende, der har anmeldt butikstyverier i det seneste halvandet år, har man tidligere præsenteret en række konkrete tiltag til at bekæmpe butikstyverier.
Mest konkret er deres tipunktsplan - kaldet Sikker Butik - som blandt andet er blevet forelagt den siddende justitsminister Peter Hummelgaard (S).
- Butikstyveri kan uden tvivl være til stor gene og utryghed for butiksejere, ansatte og kunder. Derfor bør vi fra politisk side løbende overveje, hvordan vi kan styrke indsatsen og dermed få vendt udviklingen. I den forbindelse er jeg bestemt ikke afvisende over for at se nærmere på, om der er behov for, at vi sætter ind med en skærpelse af straffen for butikstyveri, som det også har været overvejet af den forhenværende regering, udtalte justitsministeren dengang.